Motar
Project

Motar, model-based software development

Snel en flexibel. De must-have voor de automotive industrie

  • 4 juli 2023
  • 8 min

Motar biedt Model-based software development op een snelle en flexibele manier. Het kan op vele manieren gebruikt worden, Eeuwke Wielinga zal vier cases uitlichten.

Eeuwke Wielinga

Eeuwke Wielinga

Eeuwke Wielinga is division director Automotive bij ICT Group. Hij wordt gedreven door zijn missie: hoger in de waardeketen acteren en een internationale reputatie opbouwen. Eeuwke zal vier verschillende Motar cases uitlichten: studententeam InMotion, Technische Universiteit Eindhoven, Green Road Equipment (GRE) en TTTech Auto.

"Op dit moment participeren onze eigen Automotive-gecertificeerde ontwikkelcentra in grote strategische programma's voor internationale klanten als Volkswagen/CARIAD. Onze klanten zien ons in de eerste plaats als een development partner en wij helpen hen om hun bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Samen richten we ons op het succes van de klant achter de klant. Dit geeft me natuurlijk een gevoel van trots."

"Samen richten we ons op het succes van de klant achter de klant."

"We werkten al voor de grote OEM's van personenauto's in de Automotive industrie, maar we zagen ook een toenemende vraag van de kleinere tot middelgrote OEM's. Hun behoeften zijn hetzelfde als die van de grotere OEM's, maar de volumes zijn lager. Om aan hun vraag te voldoen hebben we ons no-code platform Motar (model to target) geïntroduceerd. Motar is gebaseerd op best practices van de OEM's van personenauto's en is afgestemd op de business cases van deze specifieke groep."

Motar biedt model-based software development op een snelle en flexibele manier en wordt op vele manieren gebruikt. Eeuwke belicht vier verschillende cases: studententeam InMotion, Technische Universiteit Eindhoven, Green Road Equipment (GRE) en TTTech Auto.

InMotion raceauto

"InMotion is een zeer inspirerend team van studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Ze werken aan een elektrische raceauto met een focus op het versnellen van de energietransitie in de auto-industrie. Wij ondersteunen hen op het gebied van software en electronic control units (ECU's) en bieden met het Motar platform alle hulp die ze nodig hebben. Op Circuit Zandvoort bereikte de auto al een topsnelheid van 260 km/u. Opvallend is het accupakket  dat dezelfde capaciteit heeft als een standaard Tesla Model 3 (58 kilowattuur) maar minstens twee keer zo snel oplaadt: in minder dan 12 minuten. Een revolutionaire ontwikkeling, die eigenlijk onze state-of-the-art demonstrator is voor het Motar platform."

Bekijk onze InMotion video

Samenwerking met Universiteit Eindhoven

"Motar wordt ook gebruikt op de Technische Universiteit Eindhoven. Met name in het cluster Software Engineering and Technology van de afdeling Wiskunde en Informatica. We hebben deze afdeling voorzien van laboratoriumopstellingen voor onderzoeksprojecten op het gebied van Functional Safety, een belangrijk expertisegebied voor de universiteit en een speerpunt binnen de Automotive industrie. Deze gezamenlijke inzet draagt bij aan geavanceerd onderzoek en technologische innovaties op het gebied van Functional Safety."

Lees hier meer info over de samenwerking met de TU/e

Van diesel naar elektrisch in 5 maanden

"Green Road Equipment (GRE) bouwt diesel asfaltmachines om naar elektrische, emissievrije vervangers. De software voor de besturing van de voertuigen ontwikkelen ze op grafische wijze op het no-code platform Motar. Mede hierdoor kan GRE nieuwe typen machines binnen vijf maanden ombouwen. De machines minimaliseren de uitstoot, verdubbelen de levensduur van de apparatuur en leiden tot aanzienlijke besparingen op grondstoffen."

Lees hier meer over de Green Road Equipment case

Samenwerking met TTTech Auto

"Het Oostenrijkse TTTech Auto biedt oplossingen voor de uitdagingen van toekomstige voertuigen. Het bedrijf is gespecialiseerd in veilige software voor automated driving en andere ontwikkelingen op dit gebied. TTTech Auto's high-end safety control units (ECU's) voldoen aan de opkomende behoefte voor een breed scala aan toepassingen. Het Motar platform stelt klanten die gebruik maken van de ECU's van TTTech Auto in staat om software te ontwikkelen zonder het schrijven van code. In plaats daarvan wordt de software gegenereerd op basis van de gedragsbeschrijvingen van de functionaliteit ('low code'). Deze aanpak stelt klanten in staat om de ontwikkeling te versnellen en de time-to-market te verkorten. Motar ondersteunt ook het hergebruik van eerder ontworpen functionaliteiten in toekomstige projecten en in andere applicaties of voertuigen."

Lees hier meer over TTTech Auto

Meer informatie?

Neem contact op met Eeuwke Wielinga

Stuur een mail Maak een connectie
Eeuwke Wielinga