Manometer
Project

Optimale besturing voor perslucht machines

  • 26 oktober 2023
  • 4 min

Bij ICT Group hebben we de uitdaging aangepakt om de luchtdruk in machines voor perslucht te beheersen, zodat de productiecontinuïteit gewaarborgd blijft. Onze klant, een fabrikant van persluchtmachines, benaderde ons met deze specifieke behoefte. Met behulp van ons geavanceerde Machine Control Platform hebben we de besturingsoplossing gerealiseerd.

Compressor besturing

In een compressor bevinden zich verschillende componenten die nauwkeurig moeten worden aangestuurd, evenals sensoren die moeten worden uitgelezen. Betrouwbaarheid staat hierbij centraal, aangezien deze machines in productieomgevingen worden ingezet. Het wegvallen van persluchttoevoer zou stilstand in het productieproces veroorzaken. Bovendien zijn er diverse typen en modellen compressoren, wat vereiste dat de besturing geschikt moest zijn voor alle variaties.

Onze focus lag op het ontwikkelen van een besturingssysteem dat perfect aansluit op de machine. Het was van essentieel belang dat de bediening naadloos aansloot op de mogelijkheden van de compressor, en tegelijkertijd een herkenbaar product voor de markt bood. Daarnaast moest de besturing langdurig beschikbaar zijn.

Nieuwe functionaliteiten en kostenbesparing

De uitdaging was dat de vorige besturing moeilijk te leveren was vanwege beperkte beschikbaarheid van componenten. Een nieuwe besturing was noodzakelijk, vooral omdat er behoefte was aan nieuwe functionaliteiten. Deze nieuwe besturing moest meer communicatiemogelijkheden bieden, eenvoudige software-updates mogelijk maken en verbeterde HMI- en remote support-opties bieden. Een belangrijke stap was ook het verminderen van de bekabeling in de machine door over te schakelen naar een remote I/O-configuratie.

Daarnaast was kostenbesparing van groot belang, gezien de hoge productievolumes van de machines. Elke besparing op de besturing vertaalde zich direct in zichtbare voordelen. Onze klant wenste ook de mogelijkheid om zelf applicaties toe te voegen, waardoor functionaliteit eenvoudig kon worden uitgebreid en klanten beter bediend konden worden.

Continuïteit en Efficiëntie

Het resultaat van ons werk heeft de klant zeer tevreden gesteld. De nieuwe besturing is al enkele jaren in gebruik en wordt nu standaard geleverd bij de nieuwe machines. We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in het verminderen van de interne machinebekabeling, het mogelijk maken van communicatie met diverse industriële netwerken, de toegankelijkheid van de besturing en het faciliteren van software-updates en foutenregistratie.

De return on investment (ROI) toont gunstige cijfers door kostenbesparingen op de besturing en de mogelijkheid om nieuwe toepassingen toe te voegen. De besturing is weer up-to-date en biedt verschillende functionaliteiten waarmee onze klant zich kan onderscheiden in de markt.

Meer informatie?

Neem dan contact op met onze experts
Koen Peppelman

Koen Peppelman

Business Unit Manager
+31 (0)627 087 348
Arjan Kleiboer

Arjan Kleiboer

Sr. Business Development Manager - ICT Electronics