motar
Project

GRE dankzij Motar binnen vijf maanden van diesel naar elektrisch

  • 30 januari 2023
  • 5 minuten

Asfaltmachines op diesel ombouwen tot elektrische, emissievrije vervangers: dat is het gouden businessmodel van Green Road Equipment (GRE). Dankzij het no-code platform Motar van ICT Group wordt de software voor de controllers van de voertuigen op een grafische manier ontwikkeld. Mede hierdoor kan GRE binnen vijf maanden nieuwe types machines ombouwen.

Het heft in eigen hand

Zusterbedrijf Geba is al decennia actief op het gebied van onder meer het verhuren, repareren, onderhouden en reviseren van asfaltverwerkingsmaterieel. Wilfred Sleijffers, directeur en eigenaar van zowel Geba als Green Road Equipment (GRE): “Rond 2019 kwamen opeens veel wegenbouwwerkzaamheden stil te liggen door onder meer de uitstoot van stikstof en CO2. Daardoor dachten wij: kunnen we de boel niet helemaal omgooien?”

Een rondgang langs fabrikanten van asfaltverwerkingsmaterieel leerde dat zij de komende vijf jaar nog geen nieuwbouw elektrische machines zouden gaan leveren. Sleijffers: “Daar wilden wij niet op wachten. We hebben het heft in eigen hand genomen en zijn in 2020 Green Road Equipment begonnen, waarmee we dieselaangedreven asfaltverwerkingsmaterieel transformeren tot elektrische vervangers. Dit minimaliseert de uitstoot, verdubbelt de levensduur van materieel en levert een fikse besparing van grondstoffen op.”

GRE heeft een eigen team van monteurs, engineers en werktuigbouwkundigen, dat nauw samenwerkt met een aantal kennispartners zoals Heijmans, BAM en Boskalis. “Wij weten alles van de hydrauliek en alle andere machinegerelateerde zaken, maar niet zoveel van de software die dit alles aanstuurt. Daarom klopten we bij ICT Group aan”, aldus de GRE-oprichter.

De afgelopen decennia heeft de divisie Electronics van ICT Group honderden bedrijven binnen (onder meer) de machinebouw en automotive geholpen op het vlak van embedded controllers en bijbehorende software. In combinatie met de bewezen Motar-technologie en de professionaliteit, ervaring en domeinkennis van het team was de keuze voor ICT Group snel gemaakt, stelt Sleijffers.

gre

Motar: model-based software development voor voertuigen

De software voor de GRE-machines wordt gebouwd met Motar, het platform van ICT Group voor model-based software development voor voertuigen. Met het platform kunnen mensen met én zonder programmeerkennis op een grafische manier (samen)werken aan een functioneel model in de vertrouwde omgeving van MATLAB/Simulink. Vanuit het Simulink-model genereert het platform automatisch en foutloos de bijbehorende software voor de electronic control unit (ECU).

Sleijffers: “Wij hebben voor Motar gekozen omdat er snel ontwikkeld mee kan worden en het een hoop flexibiliteit biedt wat betreft het toepassen op specifieke machines. Motar scheelt ons ontzettend veel tijd, nieuwe types kunnen we zelfs binnen vijf maanden ontwikkelen. Onze medewerkers moesten ook makkelijk met het platform overweg kunnen. Motar is bovendien bewezen technologie, waardoor je niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Last but not least heeft ICT Group al tal van bedrijven op controller-vlak geholpen én beschikken ze over veel ervaren en professionele mensen.”

Software, hardware en veiligheidsissues

GRE gebruikt de software van de oorspronkelijke machine. Met Motar kan die programmatuur – in de woorden van Sleijffers – ‘voor de gek worden gehouden’, waardoor de oorspronkelijke functies van de machine kunnen worden aangestuurd. Wel is er een nieuwe controller nodig. Die wordt door ICT Group geleverd en kan voor ieder type machine worden gebruikt.

ICT Group is daarbovenop nauw betrokken bij de risico-inventarisatie en -evaluatie. Sleijffers: “Onze machines hebben opeens 600 volt aan boord, dan krijg je te maken met hele andere veiligheidsissues. Die moet je volledig uitschrijven voordat je de weg op mag. Het is belangrijk dat de mensen die met ons samenwerken deze veiligheidskwesties begrijpen en signaleren én daar waar nodig op anticiperen. Wij doen er dan ook alles aan om ze vertrouwd te maken in deze wereld. Gelukkig pikken ze het snel op. Dat zorgt voor synergie: de medewerkers van ICT Group die op het project zitten leren van GRE-engineers en andersom, waardoor we samen steeds meer bereiken.”

"Wij hebben voor Motar gekozen omdat er snel ontwikkeld mee kan worden en het een hoop flexibiliteit biedt. ICT Group heeft daarnaast al tal van bedrijven op controller-vlak geholpen én ze beschikken over veel ervaren en professionele mensen."

Wilfred Sleijffers
Directeur en eigenaar van zowel Geba als Green Road Equipment (GRE)
wilfred

Frequent contact

De directeur is bijzonder tevreden over de samenwerking met ICT Group: “Het zijn stuk voor stuk getalenteerde en professionele engineers, die naadloos in het team passen en zich hier als een vis in het water voelen. Het belangrijkste voor ons: we hebben frequent contact met ICT Group. Zij polsen continu wat we nodig hebben en hoe ze ons kunnen ondersteunen. Juist omdat technische professionals tegenwoordig zo moeilijk zijn te verkrijgen in de IT, is samenwerken met ICT Group daardoor ideaal voor ons.”

Een goed begin is (meer) dan het halve werk

Halverwege 2020 begon ICT Group met het beschrijven van alle veiligheidsissues en het schrijven van de systeemsoftware. Deze gedegen initiële ontwikkelfase, die veruit de meeste tijd kostte, werpt nu zijn vruchten af. Het vormt namelijk het fundament waardoor nieuwe types machines nu relatief snel kunnen worden ontwikkeld, aangezien daar slechts een geringe configuratie voor nodig is.

Los van de software- en hardwarematige aspecten moet GRE het materieel strippen, stralen, spuiten en uitrusten met een elektromotor en accupakket. Het resultaat is een hoogwaardige machine met een nieuw CE-keurmerk, serienummer en bouwjaar.

gre

Machineombouw die loopt als een trein

De verkoop van omgebouwde asfaltverwerkingsmachines loopt storm, vertelt Sleijffers: “We hebben een enorme orderportefeuille. Momenteel hebben we ongeveer dertig machines verkocht, waarvan we er zo’n twintig daadwerkelijk al hebben omgebouwd.”

Daarbij gaat het om een grote verscheidenheid in soorten en maten machines. In januari 2023 kwam GRE met een mooie primeur: de eerste volledig elektrische asfaltset met een wals, asfaltspreidmachine en bitumensproeiwagen.

Veel opdrachten de komende vijf jaar

Bij de oprichting had GRE als doel om binnen vijf jaar het volledige machinepark van Geba en zoveel mogelijk materieel van klanten te transformeren. Sleijffers: “Rijkswaterstaat wil volledig emissieloze bouwplaatsen in 2030, dat wordt lastig als je nog vijf jaar moet wachten op nieuwe elektrische machines. De komende jaren zullen we dan ook nog volop werk hebben aan het elektriseren van bestaand materieel. Wat er daarna gebeurt? Dat zien we dan wel weer. Ik zie ons in ieder geval niet zo snel in de nieuwbouw gaan.”

‘Zero emission, that’s our drive’

GRE heeft een ijzersterk businessmodel te pakken, waarbij planet en people voor het bedrijf even belangrijk zijn als profit. ‘Zero emission, that’s our drive’, luidt de officieuze leuze van het bedrijf bijvoorbeeld. GRE volgt bij het ombouwen het cradle to cradle-principe: bruikbare oude componenten, onderdelen en materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt. Daarnaast is ook de bedrijfsvoering van GRE (en Geba) zo duurzaam mogelijk ingericht.

Het circulaire karakter leverde GRE laatst de Startup Cirkel Award op. Sleijffers: “De juryleden waren flabbergasted over wat hier in het kleine Mook plaatsvindt. Het heeft ons de nodige media-aandacht en orders opgeleverd. Genoeg werk te doen dus, de komende tijd. Gelukkig helpen het Motar-platform en de optimale samenwerking met ICT Group ons om de snelheid erin te houden.

Meer informatie over Motar?

Neem contact op met onze experts
Johan van Uden

Johan van Uden

Business Development Manager
+31(0)6 2532 1119
Koen Peppelman

Koen Peppelman

Business Unit Manager
+31 (0)627 087 348