Johan van Uden
Verhaal

Johan’s Challenge: Oplossingen bedenken die échte innovatie versnellen

  • 21 september 2018
  • 3 minuten

De volledig elektrische raceauto van het studententeam InMotion van de TU Eindhoven zette in 2017 de snelste rondetijd neer op Circuit Zandvoort. Dit succes is mede te danken aan een geïntegreerde architectuur voor de Electronic Control Units, die mogelijk is gemaakt met behulp van Motar. Deze software is mede door Johan van Uden ontwikkeld om een in MATLAB/Simulink ontwikkeld model automatisch om te zetten in code. Motar wordt nu ook voor vele andere ontwerpuitdagingen gebruikt.

Automatisch code genereren

Johan was in zijn studententijd één van de oprichters van het raceteam van de TU/e. Toen hij als softwareontwikkelaar in dienst trad bij ICT Group kreeg hij de kans om Motar te ontwikkelen: software die automatisch en foutloos vanuit een control model de bijbehorende code kan genereren. Motar helpt daarmee bij het ingewikkeldste onderdeel van een innovatietraject: het omzetten van een prototype naar een kanten- klaar product, in het geval van embedded software van een Proof of Concept naar ‘production class’ software.

Innovatie versnellen

Johan: “In vakgebieden als mechatronica en robotica vinden vrijwel dagelijks innovaties plaats. Het ontwikkelen van een prototype is de eerste stap. Als dat prototype een succes is, dan wordt voor de volgende stap vaak helemaal opnieuw begonnen het met ontwikkelen van software, een tijdrovend proces dat specifieke expertise vraagt. Dit is wat Motar vereenvoudigt. Met Motar kun je vanuit je grafische model – dus vanuit de gedragsbeschrijving van de applicatie – software naar productie brengen, zonder zelf code te schrijven. Dit reduceert de time-tomarket en verlaagt de ontwikkelkosten.”

“Innoveren is samenwerken. ICT Group begrijpt dat en faciliteert die samenwerking op alle niveaus: intern, met klanten, met hogescholen en universiteiten. Dat maakt mijn werk ontzettend uitdagend.”

Johan van Uden
Technical Consultant at ICT & Supervisory Board Member at InMotion
Johan van Uden

Klantspecifieke uitdagingen oplossen

Johan heeft vol overgave aan deze software gewerkt. “Er zijn meerdere code generatie platformen, maar deze genereren alleen applicatie software. De onderliggende laag embedded software moet dan altijd nog handmatig worden geïntegreerd. Bij Motar gebeurt dit hele proces automatisch. Erg gaaf om dat zelf te mogen ontwikkelen.” Toen het product af was, was het voor hem tijd voor een volgende stap in zijn carrière. Hij werd technisch consultant. “Software ontwikkelen is leuk, maar het oplossen van specifieke technische uitdagingen en vraagstukken vind ik nóg leuker. In het raceteam lag die uitdaging in het ontwikkelen van een elektrische auto voor een endurance race. En nu buig ik me over specifieke problemen bij klanten.” Hij geeft een voorbeeld. “ICT Group werkt samen met TNO en DAF in een truck platooning project, dat het mogelijk maakt dat vrachtwagens heel dicht op elkaar rijden om zo brandstof en CO2-uitstoot te beperken. Ik heb voor een specifiek onderdeel van dit systeem uitgewerkt hoe we met hulp van Motar de ontwikkeltijd en –kosten sterk kunnen reduceren.”

Afwisselend werk

In zijn baan als technisch consultant is geen werkdag hetzelfde. De ene dag gaat hij met sales mee op bezoek bij een potentiële klant om de technische vraagstukken te bespreken en een inschatting te maken van de tijd die nodig is om hiervoor een oplossing te ontwikkelen. De volgende dag praat hij met diverse specialisten van ICT Group om een specifieke klantuitdaging diepgaander te bespreken. Dan weer geeft hij een presentatie of demo op een beurs, congres of voor een groep studenten of is hij betrokken bij een test van een nieuw productconcept. “Die afwisseling maakt het zo leuk. Innoveren is samenwerken. ICT Group begrijpt dat en faciliteert die samenwerking op alle niveaus: intern, met klanten, met hogescholen en universiteiten. Dat maakt mijn werk ontzettend uitdagend. En wat heel gaaf is: je ziet je werk altijd concreet terug in producten. Soms vrij snel, dan is het product met de door ons ontwikkelde software een half jaar later al verkrijgbaar. En soms duurt het nog jaren, zoals het geval is met het platooning concept, waarvan truckfabrikanten denken dat marktintroductie vanaf 2023 een realistisch scenario is.”

Meer informatie?

Neem contact op

Stuur een mail Maak een connectie
ICT Group Kantoor