Inomatic vertrouwt bij innovatie op expertise ICT Group
Project

Inomatic vertrouwt bij innovatie op expertise ICT Group

  • 7 december 2021
  • 5 minuten

Inomatic ontwikkelt innovatieve elektronische oplossingen voor het bedienen van de functies in bijzondere voertuigen. Bij de ontwikkeling van het nieuwste product, Inomatic Mangora, riep het bedrijf de hulp in van ICT Group.

Integrale bediening van meerdere voertuigfuncties

Dat gebeurde ook toen Inomatic de eerste plannen ontwikkelde voor Mangora. Directeur Johannes Siebert vertelt: “De afgelopen jaren zijn hulpdienstvoertuigen uitgerust met steeds meer functionaliteiten: navigatie, een achteruitrijcamera, slimmere bediening van de zwaailichten en sirene. Steeds weer kwam er een nieuw bedieningspaneel bij, wat het onoverzichtelijk maakt. Een van de klanten die daar hinder van ondervond was de Duitse brandweer. Wij zagen echter meteen dat ook andere klanten deze ervaring hebben en wilden daarom een generiek product ontwikkelen waarop we op een flexibele wijze verschillende voertuigfuncties kunnen integreren.”

Dat product werd Mangora, een touchscreen met gebruiksvriendelijke user interface en koppelingen naar alle mogelijke systemen die een chauffeur van een hulpdienstvoertuig zou willen bedienen. Siebert: “Onze strategie is om Mangora eerst geschikt te maken voor hulpdiensten en later uit te breiden met andere functionaliteiten zodat je het touchscreen ook in andere markten kunt inzetten.”

Inomatic Mangora

Duidelijke projectafbakening

Vanwege goede eerdere ervaringen met ICT Group benaderde Inomatic hen opnieuw. Martin Siebert, technical managing director bij Inomatic en één van de twee leidinggevenden van de ontwikkelafdeling: “ICT Group heeft know how in huis die wij niet hebben, met name op het gebied van de integratie van hard- en software. Ze kunnen een slag dieper gaan op dit specifieke terrein. Wat we ook heel prettig vinden aan samenwerken met ICT Group is dat zij hun kennis niet voor zichzelf houden, maar ons als klant laten meekijken en leren. We kopen niet simpelweg een product in dat zij ontwikkelen op basis van onze specificaties; we ontwikkelen samen, leren van elkaar en komen samen zo tot nog betere oplossingen.”

Software engineer Philip Kieseling vertelt: “We zijn in juni 2019 van start gegaan. De eerste stap was het gezamenlijk afbakenen van de requirements. We hadden namelijk ontzettend veel ideeën voor functionaliteiten die we wilden integreren, maar we wilden ook de time-to-market zo kort mogelijk houden. We moesten dus keuzes maken welke functionaliteiten in de eerste versie van het product terecht zouden komen en wat we op de backlog zouden plaatsen.”

Gestructureerde werkwijze

Het project verliep soepel door de gestructureerde werkwijze van ICT Group, zegt Martin Siebert. “Zij zorgden voortdurend voor een heel goed overzicht van de werkzaamheden: welke requirements waren al ingevuld? Wat moest nog worden gedaan? Ze omschrijven dat ook op zo’n manier dat het voor iedereen duidelijk is wat wordt bedoeld. Dat werkt heel prettig.”

Johannes Siebert prijst dan ook de projectaanpak van ICT Group. “Het was de eerste keer dat we zo’n grote opdracht extern hebben belegd. Voor ons was het dus ook heel spannend hoe die samenwerking zou lopen. Een project van deze omvang in zijn geheel extern neerleggen is namelijk heel wat anders dan enkel op het gebied van de behuizing, het operating system of de software-interfaces wat expertise inhuren. We zijn heel tevreden over hoe ICT Group het project heeft gemanaged.”

"We zijn heel tevreden over hoe ICT Group het project heeft gemanaged.”

Johannes Siebert
Director Inomatic
Twan

Inomatic heeft ook veel van ICT Group geleerd, vertelt Martin: “We zien door de samenwerking met hen bijvoorbeeld dat we bij aanvang van een project nog kritischer kunnen kijken naar het gebruiken van componenten die we ook al in andere producten gebruiken, denk aan de stekkerverbindingen, behuizing et cetera. Op die manier houden we het aantal onderdelen waar we als Inomatic mee werken beperkt. Dat brengt kostenvoordelen met zich mee en maakt het makkelijker voor onze engineers om de componenten door en door te kennen.”

Ronald de Jonge, System Architect bij ICT voegt toe: “Binnen ICT Group hebben we veel expertise op het gebied van het ontwikkelen van embedded producten. Voor het Mangora project hebben we diverse innovatieve technologieën kunnen toepassen. Dit heeft geresulteerd in een prachtig product, dat we door de samenwerking met Inomatic hebben gerealiseerd.”

Ondersteuning gedurende gehele life cycle

Inomatic Mangora komt in maart 2021 op de markt en integreert op dat moment de achteruitrijcamera, navigatie en bediening van de zwaailichten en sirene. Daarmee is het product niet alleen geschikt voor brandweerwagens, maar voor alle voertuigen van hulpdiensten. Martin Siebert: “We hebben nog een hele backlog met wensen voor verdere productontwikkeling, zodat we Mangora geschikt kunnen maken voor nog meer typen voertuigen. Ook dat zullen we samen met ICT Group doen. Samen kunnen we veel meer snelheid maken in productontwikkeling, dus we zullen ICT Group gedurende de hele life cycle van Mangora blijven betrekken.”

Meer informatie?

Neem contact op met Koen Peppelman

Stuur een mail Maak een connectie
Koen Peppelman