verpakking
Project

Hoe kun je besturingen exact afstemmen op de behoeften van verpakkings- machines?

  • 30 november 2020
  • 3 minuten

ICT Group heeft een project uitgevoerd voor een firma die verschillende machines en materialen levert voor beschermende verpakking van producten. Een product dat door deze firma wordt geleverd is het opvullen van een lege ruimte in een kartonnen doos.

Deze lege ruimte wordt opgevuld door een plastic zak, die met lucht wordt gevuld. De vulling moet exact worden bepaald, zodat de doos niet hol of bol wordt, dit bemoeilijkt het stapelen van de dozen voor transport.

Om de doos te sluiten en de luchtzak te vullen met lucht is een machine ontwikkeld. Deze machine moet als eerste de doos exact positioneren, zodat het luchtventiel op de juiste positie komt. Dit moet functioneel zijn voor verschillende formaten dozen. De machine moet deze verschillende formaten kunnen detecteren. Als de doos is gepositioneerd, moet de doos gevuld worden met de juiste luchtdruk. Na het vullen wordt de doos uit de machine getransporteerd en verder in het logistieke proces gebracht. Als er iets mis is gegaan tijdens het vullen van de luchtzak, dan moet de doos in een separaat buffer worden geplaatst, zodat een medewerker deze doos kan nakijken en bepalen wat er met deze doos moet gebeuren.

Eisen

De eis aan de besturing voor de machine, die in het bovenstaande proces wordt gebruikt, is dat deze een duidelijke HMI beschikbaar heeft. Hiermee kan een medewerker de status van de machine duidelijk zien en aflezen, waardoor hij beter in staat is deze te bedienen en actie te nemen als er zich een storing voordoet. Ook moet hij eenvoudig instellingen moeten kunnen maken. Daarnaast moet de machine de mogelijkheid hebben om in een netwerk opgenomen kunnen worden om data uit de machine te verkrijgen. De I/O’s op deze machine zijn divers zoals enkele nauwkeurige analoge I/O’s, en verschillende digitale I/O’s, waarvan enkele relais uitgangen en enkele analoge 24V uitgangen zijn.

Resultaat: gunstige ROI en levergarantie

In deze situatie is er gekozen voor een machine specifieke besturing met als reden dat deze meer functionaliteit biedt voor een betere ROI t.o.v. markt beschikbare besturing componenten.

Door de verscheidenheid aan I/O’s en de eisen aan de HMI (kleuren touch screen) wordt het moeilijk om een besturing uit standaard marktcomponenten samen te stellen en een goede ROI na te streven. Gepland is dat er minimaal 200 van deze machines per jaar uitgeleverd worden. Hierdoor is elke besparing op de machine onderdelen direct een significant bedrag.

Met een machine specifieke besturing die opgebouwd is met bouwblokken kunnen aan al de eisen van de klant worden voldaan. Hierdoor betaalt de klant niet meer dan de elementen die zij nodig hebben voor de aansturing van hun machines. De gekozen I/O’s kunnen uitgebreid worden, waardoor de besturing toekomstbestendig is. De HMI is volledig touch screen, waardoor de medewerker gemakkelijk inzicht heeft in de status van de machine. De ROI laat gunstige cijfers zien en levergarantie (beschikbaarheid van de besturing voor minimaal de komende tien jaar) is beter ingevuld.

Meer informatie?

Neem contact met ons op!

Stuur een mail Maak een connectie
ICT Group Kantoor