Emergency vehicles
Project

Gebruiksvriendelijke besturingen ontwikkelen voor sirenes en brandweerladders?

Ambulante voertuigen

  • 16 april 2015
  • 5 min

Voor een organisatie die speciale besturingen levert voor bijzonder vervoer, zoals politiewagens, ambulances en brandweerauto’s, hebben wij een Machine Control Platform geleverd. De besturing die zij leveren bestaat uit een controle deel en een I/O deel. Het I/O deel zorgt voor de juiste elektrische aansturing naar de additionele apparatuur die in deze auto’s wordt ingebouwd. Het controle deel regelt hoe deze additionele apparatuur wordt aangestuurd.

Voorbeelden van deze additionele apparatuur zijn een sirene, zwaailicht, ladders, stabilisatoren, temperatuur controle, etc. Belangrijk hierbij is dat de besturing door het bedrijf, dat de apparatuur inbouwt, eenvoudig te programmeren en te configureren is. Afhankelijk van het type auto dat wordt omgebouwd zijn er aangepaste functionaliteiten nodig. Dit moet een organisatie zelf kunnen programmeren. Betrouwbaarheid is in deze branche een vanzelfsprekendheid.

Probleem beschrijving

Voorheen bestond een situatie waarin een klant iedere wijziging moest aanvragen vanwege de moeilijke ontwikkelomgeving, benodigde memory grootte voor het programma en snelheid van de besturing. Ook bleek het updaten van software bij voertuigen die in het veld stonden niet eenvoudig. Hiervoor is gespecialiseerd personeel en apparatuur nodig. De vraag aan ons was om hiervoor een controller te ontwikkelen, die vrij programmeerbaar is met een standaard programmeertaal, die bekend is bij vele engineers. Ook belangrijk is de update van software. Deze moest eenvoudig gedaan kunnen worden (zelfs door gebruikers van het voertuig) en mogelijkheden bevatten om dit op afstand te kunnen doen.

Daarnaast moest de performance en het geheugen dusdanig goed zijn dat dit geen beperkingen meer oplevert waarmee de programmeurs rekening moeten houden. ICT heeft hiervoor het Machine Control Platform (MCP) toegepast. Deze beschikt over een Soft PLC besturing, die volgens de IEC61131 geprogrammeerd kan worden. Geheugen is geen beperking meer voor deze toepassing. Er kunnen nu voor klanten additionele programma’s worden toegevoegd. Voor de performance is een dusdanige processor gekozen, die ruimschoots voldoet voor de applicatie, maar ook kostentechnisch goed past. De controller communiceert nu met verschillende bussen naar de I/O module, waardoor ook de cyclustijden sterk zijn verbeterd.

Resultaat

De klant is zeer tevreden over de gekozen oplossing en heeft hiermee alle klachten van hun klanten direct opgelost. Een even zo groot voordeel is dat er nu een platform is, waarmee nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn, zoals remote Software Update, Error logging, remote en preventieve service, procesparameters, etc. Door deze nieuwe controller loopt de klant dus voor qua oplossing ten opzichte van andere marktoplossingen en bespaart er ook nog kosten mee! Het product heeft meer mogelijkheden dan vergelijkbare producten. Daarnaast is de levergarantie beter ingevuld, doordat het nu geheel in eigen beheer is.

Meer informatie?

Neem contact met ons op

Stuur een mail Maak een connectie
ICT Group Kantoor